Dlaczego dopalacze nie są bezpieczne?

Zanim jakiś produkt może trafić do sprzedaży jako lek powinien przejść odpowiednie próby w laboratoriach bądź też testy na zwierzętach, a także listę badań na ludziach. W ten sposób bada się, czy takie substancje będą bezpieczne dla człowieka i czy nie idą za nimi jakieś skutki uboczne.

dopalaczeDopalacze tworzone są z różnych składników, w których są substancje psychoaktywne. Jednocześnie takich badań nie przechodzą. Testy tak naprawdę są realizowane przez producentów już bezpośrednio na klientach, którzy je kupują. Badania pokazują, że do dopalaczy dodaje się nawet takie składniki, które są zanieczyszczone, czasami są też tam leki. Liczba dopalaczy obecnie rośnie i składa się na nie masa różnorakich składników, dlatego lekarze często nie są w stanie w ogóle odkryć jakie składniki doprowadziły do tego, że doszło do zatrucia. Dlatego przez to proces leczenia osób, które się zatruły jest tak bardzo utrudniony. Na opakowaniach nie ma opisu, jaki jest skład środków, dlatego nie ma możliwości przewidzenia jakie skutki uboczne mogą się pojawić po spożywaniu takich składników.

Mity:

1. Dopalacze są legalne w większości państw Europy.

Jeśli chodzi o możliwości kontrolowania tego jakie substancje są zawarte w dopalaczach to w różnych krajach jest to na różnym poziomie. Jest jednak taka tendencja na całym świecie by taka kontrola była coraz większa. Niektóre kraje już decydują się wprowadzać ostre restrykcje, niektóre mają to w planach a są już takie, które zdecydowały się to zrobić. Dlatego mówienie o tym, że dopalacze są legalne w większości krajów to błąd.

2. Dopalacze zawierają tylko mieszaniny ziołowe.

Oczywiście w dopalaczach są środki roślinne, często o orientalnym pochodzeniu. Jednak poza tym wypełniane są one różnorakimi składnikami chemicznymi, do których dodaje się między innymi środki farmaceutyczne. Jeśli niektóre dopalacze nawet w 100% są z roślin to i tak nie oznacza, że będą one w pełni bezpieczne. Substancje takie również mogą być toksyczne i trujące. Dlatego warto się samemu mocno zastanowić nad ich spożywaniem.